Ugrás a fő tartalomra

Falusi hagyományok, kasztok - Sri Lanka információk

Sri Lanka legnagyobb városa Colombo, aminek nappali lakossága már meghaladja az 5 millió főt, és ez a szám napról napra nő, köszönhetően az üzleti vállalkozások növekvő számának. Ám van egy időszak, amikor Colombo egy időre szellemvárossá alakul, ez pedig április közepe, a Szingaléz Új Év időszaka. Ebben az időszakban extra buszokat és vonatokat állítanak be, hogy minden lakos eljusson az ünnepekre a falujába.

www.sundaytimes.lk
A városban csupán a tamilok, a muszlimok, a burgherek, a külföldiek maradnak, no és az a néhány szingaléz család, akik már feladták hagyományos vidéki családi kapcsolataikat (ez nagyon-nagyon ritka). Mindenki más gyakran és büszkén mondogatja az utazás előtti időkben: Avurudda gamata yanava - azaz hazamegyek a falumba az ünnepekre. 

Mindezekből is látszik, hogy Sri Lankán a falu (szingalézül: gama) a legfontosabb települési egység. A szingaléz új év "hajnalán", tehát a kezdetekor az emberek ajándékokkal felpakolva hazatérnek a falujukba, a szüleikhez és idősebb rokonaikhoz. Az utóbbiak igen örülnek az eseménynek, izgatottan várják azt, hiszen talán, hosszú idő után először látják gyermekeiket, unokáikat abban az évben. 

A szingaléz falvak két típusúak: egykasztú és többkasztú falvak vannak. Értelemszerűen, az egykasztú faluban élő családok mindegyike ugyanahhoz a kaszthoz tartozik; a többkasztú falvakban pedig több kasztból származó családok élnek együtt, de ezekben a falvakban is mindig van egy domináns kaszt (ezek a falvak főképpen délen helyezkednek el). 

Minden falu rendelkezik egy állam által kinevezett falusi elöljáróval, akinek a történelem során sokféle elnevezése volt, ma "grama seva niladhari"-nak nevezik. 

Természetesen minden falunak van neve, amely általánosságban a terület jellegének és a területen termesztett gabonának, növénynek a neveiből áll. Például: Nuge-goda; azaz banánfák dombja. Vagy Dehiwala: lime erdő. Persze, nem kizárólag így alakultak ki a falunevek, sokszor kapták például egy-egy király látogatásakor a nevüket, magáról a királyról vagy éppen a hozzá kötődő eseményről. 

Továbbá érdekes az is, hogy itt is kapnak a falunevek egyéb jelentést, mint például Angoda neve. Gyakran teszik fel egymásnak az emberek: "Angodából jöttél?" vagy mondják "Menj inkább Angodába!", ez pedig tulajdonképpen a másik ember lehülyézése. Angodát ugyanis úgy emlegetik itt, mint "az őrültek faluja", ugyanis itt működik az ország legnagyobb elmekórháza. 

A többkasztú falvakban a többféle kaszt nem okoz olyan problémát, mint például Indiában. Ennek az az oka, hogy ezek a falvak általában a mezőgazdaságra vagy halászatra épülnek, és ezekhez a munkákhoz - halászat, szántás, kaszálás, cséplés - összefogásra és mindenki kezére szükség van. Az emberek a munkanapokon együtt dolgoznak, együtt esznek, együtt pihennek, viccelődnek egymással - nem tesznek maguk között semmi különbséget. 

www.sundayobserver.lk
Ugyanez történik világi és egyházi eseményekkor vagy családi történésekkor is. Templomi ceremóniában, ünnepeken, temetéseken szintén egy emberként tevékenykednek és vesznek részt. 

Amikor egy falubeli meghal, a falu összes lakója azonnal a házához siet, hogy felajánlja szolgálatait a temetés, a virrasztás eseményén, legyen szó akár a sír ásásáról, halotti máglya építéséről vagy az élelem biztosításáról, kéz a kézben teszik a dolgukat, mégpedig ingyen, maximum ételt-italt fogadnak el érte. 

Egyedül az esküvői ceremónián (lakodalom) veszik figyelembe a kasztokat, ez is csak néhány családnál figyelhető meg, mégpedig úgy, ahogy a főasztalhoz csakis pár kasztjából származók foglalhatnak helyet. 

A kasztok szintén eltűnnek a templomi teendők esetében, amelyek jóval gyakoribbak, mint gondolnánk. A falusiak születésüktől kezdve azt látják a családjaikban, hogy az emberek gondoskodnak a templom és a szerzetesek jólétéről, így mindennap ételt és más felajánlásokat visznek számukra. A templomba természetesen mindenki beléphet, még a kaszton kívüliek, a rodiyák is, akiknek nincsen néhány személyes dolgon kívül nincsen semmijük, még házuk sem. 

Ahogyan látjuk, Sri Lanka tulajdonképpen egy hatalmas falurendszer, melyben az emberek a mai napig igyekeznek őrizni a hagyományaikat, melyek évezredek óta nemzedékről nemzedékre szállnak. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel