Ugrás a fő tartalomra

Ridi Vihara - Sri Lanka látnivalók

Kurunegala az a város, amelyen sokszor keresztül haladunk útjaink során, és általában két dolgot említünk meg:

- az egyik, hogy Kurunegalában érdemes megállni egy finom ebédre a Hangoutban, ahol elképesztő mennyiségű péksüteményt, olasz kávét és rice&curryt lehet találni. A hely tiszta, az eladók kedvesek, az árak alacsonyak. 

- de az érdekesebb, amikor a főúton haladva egy laza mozdulattal felmutatunk a hegytetőre, és megmutatjuk az utasoknak a sziget ötödik legnagyobb ülő Buddha szobrát. 


Kurunegala azonban - hogy magyarosan mondjuk - megér egy misét. A 13. században fővárosként is funkcionált. Akinek van ideje, érdemes megállni, felmenni a hegytetőre, meglátogatni a Buddhát, elidőzni a lábainál és meggyújtani egy füstölőt.

Most azonban pár szót ejtünk egy szépséges látványosságról, Kr. e. 200-ra visszatekintő Ridi Viharáyáról, ami nem annyira ismert a turisták körében. Ennek az a jó következménye, hogy a helyieken kívül nem sok látogatóval találkozunk arrafelé.

www.yamu.lk
Azután, hogy a Kr. e. 3. században megérkezett a buddhizmus a szigetre, szerzetesek terjesztették az országban a Tant, mind az uralkodó réteg, mind a köznép számára. Ebben az időben az ország gazdasága virágzott, ennek bizonyítéka az akkorról fennmaradt hihetetlen sok emlékmű, épület, templom, csatornarendszer, művészeti alkotások, kézműves tárgyak és mezőgazdasági rendszerek.

Ezt a korszakot nevezzük Dutugemunu aranykorának, aki az első fővárosból, Anuradhapurából kormányzott. A legenda szerint a király hírt kapott arról, hogy Ridigamában ezüstkészletet tártak fel, mire elrendelte a készlet feltárását. Azon a helyen, ahonnan az ezüstöt kitermelték, a király - hálája jeléül - egy Buddha szobrot emeltetett.

www.tripadvisor.com

Ezzel a hely az akkori éra legfontosabb barlangtemplomává vált, amelyet Ridi Viharának neveztek el (Ridi = ezüst, Vihara = templom).

www.srilanka.for91days.com

Az évszázadok során több szingaléz uralkodó is patronálta a templomot Dutugemunu nyomán, erre rengeteg bizonyítékot találtak a történészek. A legjelentősebb hatás a Kandy érában érte.

A 16. században sajnálatos módon a portugálok ide is elértek, és a kormányzó igyekezett a maguk képére formálni a templomot: több mint 100 darab bibliai jelenetet ábrázoló csempével díszítette a főoltárt, ami mára viszont egy unikummá emeli a helyet: nincs még egy ilyen buddhista templom a világon, ahol keresztény jelenetek találhatóak.

www.amazinglanka.com

A templom érdekessége és vonzóereje továbbá, hogy szeretettel várják az elvonulókat, s annak a vándornak, aki itt szeretne elmélyedni a meditációban, a buddhizmusban, a lélegzetelállító természetben vagy akár saját magában - a szállás ingyenes.

www.ft.lk

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Polonnaruwa - Sri Lanka látnivalók

Polonnaruwa városáról is találni az interneten információkat, akár magyar nyelven is, de talán mégis hasznos lehet, ha összeszedjük, hogyan is néz(het) ki a valóságban egy néhány órás kirándulás a Szent Városon belül. Persze, akinek ideje engedi, akár két hétig is barangolhat a területen anélkül, hogy kétszer nézne meg valamit, de lássuk be, nem ez a jellemző. A szerencsések egy napot is rá tudnak szánni, a többségnek azonban egy délelőttje vagy egy délutánja marad, attól függően, hogy mi az aznapi másik programja.  Vallju k be, annak ellenére, hogy közel állunk a "történelem-megszállott" elnevezéshez, mi magunk is csupán néhány órát szoktuk a Szent Városban eltölteni, lévén, hogy van Sri Lankán éppen elég látnivaló; bizony sokszor szükséges felhúzott szemöldökkel, de finoman jelezni a vendég felé - de saját magunk lelkének is -, hogy ideje tovább indulni, más csodákat engedni a szívünkbe és a lelkünkbe.  Még egyszer tehát: a teljesen szubjektív módon kiválasztott he

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Colombo 1. rész - Sri Lanka információk

Mindig mondjuk, Colombóban nem sok a látnivaló. Azért, mert a valódi Sri Lankát nem ott találjátok. De ha valaki mégis ottragadna néhány napra, adunk néhány ötletet, merre menjetek. Mert azért van hová, na...  Két nagy blokk van a fővárosban, ahol érdemes egy-egy sétát tenni. Az egyik a Nemzeti Múzeum környéke, a Függetlenségi Emlékmű, a Gangaramaya Buddhista Templom és a hozzá tartozó Seema Malaka, a Nelum Pokuna, a Viharamahadevi park, a Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a BMICH. Ez a város szíve, a kulturális központ, ahol koncertek, kiállítások, filmvetítések és egyéb rendezvények is előfordulnak. Tulajdonképpen nem is a colomboi rész, hanem Kotte területe ez, de a két város már nagyon régóta összenőtt, mint Buda és Pest :D.  Most a másik "látnivalócsomagról" esik szó, ami teljesen más, mint az előző. Tuktukkal javasolt elindulni, kb. 2 óra hossza alatt meg lehet nézni mindent és még egy kis piacozás is belefér. Azért is érdemes megnézni, mert a gyönyörű épületekkel