Ugrás a fő tartalomra

Esala Telihold Ünnep - Sri Lanka ünnepei

 Az Esala telihold ünneppel kapcsolatosan már született egy cikk, akkor az ünnephez tartozó felvonulásról írtam Nektek. Ez a poszt magáról az ünnepről és annak kialakulásáról szól. 


Ám mielőtt belevágnánk az Esala hagyományainak megismerésébe, nézzünk rá erre a kifejezésre: ünnep. Ezt nem terveztem, amikor leültem megírni a cikket, de ha már felbukkant, játszunk vele egy kicsit közösen. Az ismétlődő ünnepeken valamilyen eseményt ünneplünk, ami a múltban történt meg, és ezzel az ünnepléssel részben fenntartjuk, megőrizzük az esemény emlékét; így marad örök és halhatatlan. Ugyanakkor az ünnepen elhangzó beszédekkel, szavakkal, jókívánságokkal, gondolatokkal és cselekedetekkel, megélt örömmel és boldogsággal, humorral és jókedvvel megidézzük az ünnephez - és a hozzá tartozó személyekhez - kötődő energiát, újraéljük azt, pozitív környezetté teremtve a jelent. Hiszen micsoda energiákat hordozott például Jézus vagy a Buddha születésének pillanata, Jézus feltámadása, a magyar állam megalapítása, a gyermekünk születése - ez a sok-sok teremtés.

Az ünnep szó tehát számomra ezt hordozza magában. 


Az Esala Sri Lankán a legnagyobb ünnepek között szerepel, a 12 telhold ünnep sorában pedig a Vesak (a Buddha születése, megvilágosodása és eltávozása) és a Poson (a buddhizmus, mint filozófia megérkezése Sri Lankára) után a harmadik legjelentősebb. Minek is az energiáját idézzük fel ezen a napon? Ezen a napon fogant meg Sziddhárta herceg Maya királyné méhében. A legenda szerint, mivel a királyi párnak nem lehetett gyermeke, a királynét - csodáért való foháaszkodása eredményeképpen - álmában egy fehér elefánt termékenyítette meg az ormányával. Az elefánt a születést szimbolizálja a keleti világban, a fehér a tisztaság színe. 

Kép forrása: https://lakpura.com/pages/esala-poya


Ezen a napon született meg Sziddhárta és Yasodhara gyermeke, Ráhula. 


Ugyanezen a napon adta fel Sziddhárta nemesi, luxusban telő életét, aszkévátá vált, miután felismerte, hogy az életben a betegség, az öregség és a halál jelen van. Rájött, hogy ezeken mindenkinek, még neki, egy hercegnek is át kell esnie. Utolsó találkozása egy bölccsel történt, így azt gondolta, hogy a Szamszárából való megszabaduláshoz a bölccsé válással jut majd el. Javaslom Nektek A kis Buddha című filmet, mely nagyon szépen dolgozza fel a történetet, kiváló színészek felsorakoztatásával. 

Kép forrása: https://www.quora.com/Can-the-descendants-of-Gautama-Buddha-be-traced-today


Megvilágosodása után a Buddha szintén ezen a napon forgatta meg a Tan kerekét, azaz adta első tanítását öt aszkéta társának az Őzek ligetében, Indiában. 

kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/DharmachakraEzen a napon látogatta meg a Buddha az édesanyját a Mennyben, ahol Tanítást adott számára. Megvilágosodása után 7 évvel hajtotta végre a Buddha az Iker Csodát, melyben egyszerre bocsátott ki a testéből tüzet felül és vizet alul, majd ezeket váltogatva árasztotta el fénnyel és energiával a világot. 

                                                                         Forrás: Atheis Global facebook oldal


Az első Sri Lanka-i buddhista szerzetes avatása is ezen a napon történt, Anuradhapurában, az akkori királyi fővárosban, a Kr. e. 3. században.  

Forrás: http://www.dailynews.lk/2016/12/13/features/101729


Ez a nap a Ruwanveliseya sztupa alapkőletételének napja is. 


Az Esala telihold nap másnapján ér véget az esős évszak, ami igen fontos volt a régi idők szerzeteseinek, mivel ekkor indultak tovább (az eső miatt nem tudtak addig vándorolni). 

A legnagyobb ünnepség pedig magának a Szent Fognak szól, melyet szintén az évnek ebben a szakában hozott Sri Lankára Hemamala hercegnő és Danta herceg Indiából. 


Az ünneplés az ország nagy részén ugyanúgy zajlik, mint a többi telihold ünnep - hozzátéve az Esala Perahera, azaz a Felvonulás ceremóniáit. 

Ám ne feledjétek, a Telihold mindig varázsol, mindig a nemesedést szolgálja és önmegismerésre sarkall. Amikor a hold pedig fogyni kezd, akkor tudunk mindent elengedni, amire már nincs szükségünk. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miért Sri Lanka? - Sri Lanka látnivalók

Bizony. Miért Sri Lanka?  Azon kívül,  hogy egész évben meleg van,  hogy Sri Lanka még mindig olcsó ,  hogy biztonságossága miatt minden bizonnyal nevezhetjük "India Light"-nak,  hogy itt kapható a világ legjobb minőségű kék zafirja (ugye, hogy szeretnétek olyan eljegyzési gyűrűt, mint Katalin hercegné?) hogy itt ihatjátok a világ legjobb zamatú teáját  és szuper áron lehet megvásárolni a világmárkák termékeit az itt lévő gyárak miatt ...  Bár a fentiek már önmagukban is megérnek egy utazást, de mi most összeszedtünk néhány információt, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat. A sziget annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek nyújt megfelelő szórakozást, kikapcsolódást.  Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség ... bármi érdekel Titeket, itt megtaláljátok, egy helyen, ezen a csöppnyi szigeten, ami Magyarors

Peradeniya Botanikus Kert - múlt és jelen együtt

Keöpe Viktor: Cejlon, az Éden szigete című könyvéből idézünk fel Nektek egy részletet, mely a Peradeniya Botanikus Kert et mutatja be - és meghagytuk az eredeti írásmódot is, így ezeket ne tekintsétek helyesírási hibáknak.  A képeket saját magunk készítettünk az elmúlt 9 év során.  Peradeniya Cejlon legnevezetesebb vízválasztója mellett fekszik. Nyugatra a Kelani Ganga gyüjti össze a csa padékot, hogy azt Colombo mellett az Indiai-Oceánba ömlessze, kelet felé pedig Cejlon legnagyobb folyója, a tisztavizű Mahavelli Ganga . Peradeniya valamikor, vagy ötszáz évvel ezelőtt a sziget fővárosa is volt, bár akkor sem valami hosszú ideig. Világraszóló hírét azonban nem ennek köszönheti. Az, ami világszerte híressé teszi, a falu közelében fekvő botanikus kertje. A Peradeniyai és a Jáva szigeten fekvő Buitenzorgi botanikus kert Földünk két legszebb és legnagyszerűbben felszerelt növénykertje. Érdemes megtekinteni. Az 58 hektár, tehát kereken 100 k. hold nagyságú kert közvetlenül a Colom

"Keöpe Viktor - Az Éden szigete" - hogy miért is időszerű??

Többször is írtunk már arról, hogy a 20. század elején több magyar utazó is járt a szigeten, s ezen utazásokat később meg is örökítették könyv formájában. 2015-ben egy kedves utasunk bocsátotta rendelkezésünkre ezen könyvek listáját, így most lehetőségünk van ezekből meríteni kedvünkre.  Ma Keöpe Viktor könyvéből hoztunk egy részt. Azért is érdemes olvasgatni - akár a bejegyzést, akár a könyvet magát - mert még ma is rendkívül időszerű. Sokszor emlegetjük, hogy a sziget 500 év gyarmati sor, egy 30 éves polgárháború és egy cunami után alig pár éve kezdi építgetni magát; ennek köszönhetően azonban az ezt megelőző 100 év szinte változás nélkül múlt el. Így aztán teljes nyugalommal dőlhetünk hátra és olvashatjuk az akkoriban keletkezett sorokat; ideérkezve szinte ugyanezt fogjuk tapasztalni, főként a falusi részeken.  Abban pedig teljesen igazat kell adnunk Keöpe Viktornak, amikor ezt írja: " használjuk fel ezt az időt arra, hogy egy s mást megtudjunk a szigetről. Így az isme